Kaiku24 - ajankohtaista

Yhteistyöllä kiirevastaanotto sujuvaksi Etelä-Karjalassa

Kirjoittanut Kaiku24 viestintä | 7.7.2025 11:06:33

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella yhtenäistettiin kiirevastaanoton toimintamalli ja samalla vastaanotto muutti uusiin tiloihin keskussairaalassa. Nopealla aikataululla toteutettu muutosprojekti sai positiivista palautetta niin henkilökunnalta kuin potilailtakin. Yhteistyö Kaiku24:n, perusterveydenhuollon ja päivystyksen välillä tiivistyi ja toi mukanaan pysyviä parannuksia. 

Etelä-Karjalassa kiirevastaanoton toimintamalli yhtenäistettiin koko hyvinvointialueen tasolla osana päivystyksen, perusterveydenhuollon ja Kaiku24:n yhteistä kehitysprojektia. Suuri muutos saatiin maaliin ripeästi, vain kolmessa kuukaudessa.  

Uudistus paitsi selkeytti hoitoon ohjautumista, myös paransi henkilöstön tyytyväisyyttä työhönsä ja potilaiden asiakaskokemusta. 

– Aiemmin meiltä puuttui paljon kiirevastaanoton aikoja potilaille, jotka eivät tarvinneet kiireellistä päivystyshoitoa, mutta joiden piti päästä vastaanotolle 1–3 päivän sisällä. Koska vastaanottoaikoja ei ollut, potilaat valuivat päivystykseen, kuvailee lähtötilannetta päivystyksen tiimivastaava Kaisa Keskisaari Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta. 

Myös tilat ja resurssit olivat haasteena. Keskussairaalassa kiirevastaanotto toimi päivystyksen yhteydessä, eikä se aina ollut selkeää potilaille.  

– Lisäksi lääkäreitä ei aina oltu resursoitu hoitamaan kiirevastaanoton potilaita. Saattoi olla tilanteita, jolloin konsulttilääkäriä ei ollut tai päivystyksen lääkärit ottivat kantaa potilaan tilanteeseen muun potilastyön ohessa, Keskisaari kertaa. 

 

Selkeät pelisäännöt edellytys onnistumiselle

Projektissa ei rakennettu uutta toimintamallia, vaan luotiin yhteinen ymmärrys päivystyksen, perusterveydenhuollon ja Kaikun kesken pelisäännöistä sekä sovittiin yhtenäisistä kriteereistä potilaiden ohjaamiselle päivystyksen ja kiirevastaanoton välillä. 

Kaiku24:n vastaa hyvinvointialueella ensilinjan päivistysapupalvelusta sekä hyvinvointiasemien palvelusta. Yhteydenottoja tulee paljon, ja hoidon tarpeen arviointi tehdään monikanavaisesti. Aiemmin toimintamallit potilaiden ohjaukseen olivat epäselvät.  

– Avoin kommunikaatio ja palautteen antaminen ovat yhteistyössä ja prosessien sujuvuudessa avainasemassa. Jos emme anna ohjeita, ei palveluntuottajalla ole edellytyksiä onnistua. Ainut tie on tehdä kehitystyötä yhdessä, toteaa Akuutin tulosyksikön ylilääkäri Pekka Korvenoja. 

Projektissa kirkastettiin toimintatavat ja aloitettiin säännöllinen seuranta. Yhteistyö Kaikun kanssa on tiivistynyt projektin ansiosta. 

– Ymmärrys toimintatavoista ja haasteista on lisääntynyt roimasti, ja rakentavaa palautetta on nyt helppo antaa matalalla kynnyksellä. Jatkossa voimme kehittää yhteistyötä yhä tiiviimmäksi ja ottaa ongelmatilanteissa yhä nopeammin yhteyttä, toteaa Keskisaari.  

Kiirevastaanoton muutos oli ensimmäinen isompi projekti, jossa tehtiin tiivistä yhteistyötä Kaiku24:n, päivystyksen ja perusterveydenhuollon välillä.  

– Yhteisten keskustelujen lisäksi hoitajamme pitivät erinomaisena ylilääkärin pitämää yhteistä koulutusta meidän ja perusterveydenhuollon hoitajille. Koulutus ja sen aikana käydyt keskustelut koettiin erittäin hyödylliseksi, sanoo asiakkuuspäällikkö Laura Holopainen Kaiku24:stä. 

Yhteistyö lisää osaamista  

Yksi konkreettinen osa uudistusta oli kiirevastaanoton muuttaminen keskussairaalassa uusiin tiloihin. Vaikka muutto ja toimintamallin yhtenäistäminen koko hyvinvointialueella toteutettiin nopealla aikataululla, henkilökunta suhtautui siihen myönteisesti. 

– Oli todellinen puristus saada kaikki käytännön asiat rullaamaan ja muutto hoidettua lyhyessä ajassa. Henkilökunta on ollut motivoitunutta, ja kiirevastaanotto koetaan nyt tykätyksi työpisteeksi ja vastapainoksi päivystyksen hektisyydelle, kertoo Keskisaari. 

Samalla yhteistyö perusterveydenhuollon kanssa on tiivistynyt. Kun esimerkiksi perusterveydenhuollon hoitajat työskentelevät myös kiirevastaanotolla, tietoa siirtyy eri yksiköiden välillä. 

– Meillä on erilaisia taitoja eri yksiköissä ja voimme oppia toisiltamme. On arvokasta saada kollegalta käytännön vinkkejä esimerkiksi potilaan tutkimiseen ja jatkohoidon järjestämiseen, Keskisaari sanoo. 

Tuloksia jo näkyvissä   

Tehty muutos näkyy jo hyvinvointialueen arjessa. Kiirevastaanotolla on nyt selkeämpi rooli, enemmän vastaanottoaikoja tarjolla ja paremmin toimivat tilat keskussairaalassa. Myös lääkärien saatavuus kiirevastaanotolla on varmistettu. 

Uskon, että tämä on helpottanut myös perusterveydenhuollon toimintaa. Aiemmin kiirevastaanotolle sopivat potilaat hakeutuivat joko päivystykseen tai yrittivät saada aikaa omalle hyvinvointiasemalle, jonne aikoja on heikommin saatavilla, nyt ohjaus toimii selkeämmin ja aikoja on riittävästi, Keskisaari toteaa. 

Potilaat ovat olleet uudistukseen tyytyväisiä. Hoitoon pääsee oikeaan aikaan ja ilman pitkää jonotusta päivystyksessä. 

– Projektin parasta antia on ehdottomasti ollut muutos toimintakulttuurissa. Teimme nyt ensimmäisiä kertoja laajasti yhteistyötä ja ymmärrys eri yksiköiden välillä kasvoi. Se luo pohjan yhä paremmalle palvelulle ja paremmalle yhteistyölle tulevaisuudessa, summaa Korvenoja. 

 

Tämä artikkeli on julkaistu osana Kaiku24:n vuoden 2024 vuosikatsausta. Pääset takaisin vuosikatsaukseen tästä.