Kaiku24 on jo useamman vuoden tutkituttanut yhtiön tuottavuus ja kustannustehokkuus kehittyvät. Yksi erinomainen esimerkki tuottavuuden parantamisesta on ylialueellinen toimintamalli, Päivystysapu 116 117, jossa yli puolet asiakkaista saa avun jo ensimmäisessä kontaktissa. Data ohjaa kehittämistä entistä vaikuttavampaan suuntaan.
Omistajastrategian mukaisesti Kaiku24:n tehtävä on parantaa omaa ja omistaja-asiakkaittensa tuottavuutta ja tukea vaikuttavuutta sote-sektorin nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Ennen kuin sote-palvelu voidaan keskittää tai ulkoistaa, on ollut välttämätöntä ottaa kantaa moneen kysymykseen. Kehittäminen ei pääty uuden palvelumallin käyttöönottoon, vaan sen tulee olla jatkuvaa.
Kaiku24-toimintakonseptia voidaan ajatella innovaationa, jolla perustamisvaiheessa ensisijaisesti haettiin hoitoon ja palveluihin pääsyn lakisääteisissä aikamäärissä pysymistä. Hoitotakuu on sittemmin tiukentunut, mutta palvelujamme on alusta asti ohjannut tavoite toteuttaa hoidontarpeen arviointi yhteydenottopäivänä.
Me Kaikussa olemme halusimme tietää säännöllisten, kolmannen osapuolen tekemien selvitysten perusteella, miten tuottavuutemme ja kustannustehokkuutemme kehittyvät, jotta voimme johtaa yhtiötä ja kehittää toimintaamme oikeaan suuntaan. Selvitykset teki Nordic Healthcare Group (NHG).
Toimintamme hyöty konkretisoituu alusta asti siinä, että asiakas pääsee palveluihin ja tarvittaessa saa hoidon heti ensikontaktissa hoitaja–lääkäri-työparin avulla. Jos emme pysty ratkaisemaan asiakkaan asiaa ensilinjassa, ohjaamme hänet hyvinvointialueen muihin palveluihin.
Vuoden 2023 selvityksen mukaan tämä toimintamalli tuo kustannussäästöjä. Säästöjen suuruuteen vaikuttaa:
Vuoden 2024 alussa valmistelimme ylialueelliseen toimintamalliin siirtymisen Päivystysapu 116 117 osalta. Kyseinen palvelu on saatavilla 24/7, mikä tarkoittaa, että asiakasvirrat vaihtelevat eri viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina. Viikonloppuina ja öisin palvelun tuottaminen on kalliimpaa kuin päivisin. Ylialueellisessa päivystysavussa Kaikun tiimi tuottaa palvelua Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Satakunnan hyvinvointialueille.
Keväällä 2025 NHG:n tekemän toisen selvityksen perusteella Päivystysapu 116 117 -palvelu tällä toimintamallilla tuotettuna parantaa palveluihin pääsyä sekä on tehostanut toimintaa 36 prosentilla.
Tuottamassamme Päivystysapu-palvelussa on erityispiirteitä: otamme vastuun siitä, että asiakas saa aina tarpeenmukaisen palvelun ja hoidon. Palvelemme monikanavaisesti sekä puhelimessa että chatissa ja arvioimme jokaisen asiakkaan hoidon tarpeen yksilöllisesti.
Päivystysavun ensisijainen tarkoitus on arvioida asiakkaan tarvetta päivystys- ja muille palveluille. Voimme varata aikoja perusterveydenhuollon kiireelliseen ja kiireettömään hoitoon ja tehdä tarvittaessa lähetteen. Päivystysapu-palvelussa voimme tarjota asiakkaalle myös etähoitoa, hyödyntää etälääkäriä ja antaa kotihoito-ohjeet. Hätätapauksissa siirrämme asiakkaan puhelun hätäkeskukseen, jolloin hoitaja selittää tilanteen hätäkeskuspäivystäjälle, ja asiakkaan hoito etenee nopeammin.
Ylialueellisessa toiminnassa henkilöstömme osaamiselta vaaditaan paljon, sillä heidän on tunnettava usean eri hyvinvointialueen järjestelmät ja toimintamallit. Ammattilaisiltamme vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja, osaamista digitaalisista ratkaisuista sekä kykyä ottaa vastuu asiakkaan hoidosta, myös henkeä uhkaavissa tilanteissa.
Ylialueellisen toiminnan käynnistäminen ja johtaminen on vaatinut aktiivista panostusta osaamisen kehittämiseen ja johtamiskäytäntöjen vahvistamiseen. Työvuorosuunnittelun ja työaika-autonomian tasapainottaminen, esihenkilötyön tukeminen, vuorovastaavan roolin mallintaminen ja raportoinnin kehittäminen ovat olleet keskeisiä kehityskohteita. Tuemme ammattilaistemme jatkuvaa kehittymistä myös palkkamallin keinoin.
Tiimissämme vallitsee vahva tekemisen kulttuuri: kun useampi tiimi toimii yhtenä kokonaisuutena ja resurssit kohdennetaan yhteiseksi hyödyksi, saavutetaan tasaista ja laadukasta palvelua hyvinvointialueille.
Tämä artikkeli on julkaistu osana Kaiku24:n vuoden 2024 vuosikatsausta. Pääset takaisin vuosikatsaukseen tästä.